Mintha egy nagy családban lennénk Tizenegy máltai helyszínen zajlottak a 72 óra kompromisszum nélkül akció programjai

Október 10. és 13. között hatodik alkalommal rendezték meg a katolikus, a református és az evangélikus egyház közös „72 óra kompromisszum nélkül” programját. Az ország egész területére kiterjedő szociális akció a fiatalokat hívja közös cselekvésre, hogy tegyenek valamit a másik emberért. Idén nyolcezren jelentkeztek, ők 86 településen 350 programot valósítottak meg. A Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz kötődő fiatalok 11 helyszínen kapcsolódtak be az akcióba.


A program országos megnyitójára a Batthyány téren került sor, ahol a fiatalok arra kérték a járókelőket, hogy adjanak egy mosolyt, így fejezzék ki támogatásukat, tetszésüket. Ekkor ismerték meg a következő napokban rájuk váró feladatokat is.

A megnyitót megelőző sajtótájékoztatón Palánki Ferenc püspök atya így beszélt a program, az önkéntesség fontosságáról: „Kompromisszum nélkül. Nem akarunk megalkuvók lenni, az árral szemben úszva is igényes életet szeretnénk élni és felkínálni a fiataloknak, megtapasztaltatni, hogy másokért, a közösségért tenni az jó dolog, örömet ad. És ha ilyen élményben lesz részük, akkor nem csak élményt szereznek másoknak és önmaguknak, hanem az életük is jobb lesz, sőt ők is jobbak lesznek, ez hozzátartozik a keresztény neveléshez, segít személyes meggyőződésükben, az összetartozásban.”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei országszerte készültek a fiatal önkéntesek fogadására: Családok Átmeneti Otthonában, játszótereken, hajléktalanok nappali intézményében és átmeneti szállásán, fogyatékkal élő fiatalok nappali intézményében, idősek otthonában, Biztos Kezdet Gyerekházakban, régióközpontokban és helyi csoportok programjain. Végül 9 településen, 11 helyszínen valósultak mega kitűzött programok, amelyekről a szervezők rövid beszámolói az alábbiakban olvashatók:

Budapest
Két csapat jelentkezett a programra, egy angyalföldi szakközépiskola 5 diákja és egy 14 fős egyetemista csoport. Péntek délután a koruknak megfelelő két csoportban beszélgettek el a munkatársak a fiatalokkal. Beszélgettek arról, milyen problémákat látnak a társadalomban, környezetükben és arra kérték őket, hogy másnap készítsenek e témakörben fényképeket. A középiskolás fiatalokat elkísérte egy édesanya és egy tanárnőjük, az egyetemista fiatalok két csoportban járták a várost. „Vasárnap 11-kor találkoztunk a Fő utcában. A hozott képeket az általunk vásárolt színes fotókartonokra kasírozták fel a gyerekek saját elgondolásuk szerint. Közben a kerítésre kiírtuk nagy, színes betűkkel a kiállítás címét: Kiáltás – így látják a fiatalok. Az elkészült kartonokat közösen akasztottuk ki a kerítésre. A munkát láthatóan mindenki élvezte, jó volt a hangulat, és alkalom nyílt személyes beszélgetésekre is. A munkát közös csoportképpel zártuk, és úgy összegezték a résztvevők, hogy jó élmény volt számukra ez a délelőtt..”

Pécs
A balatonföldvári Mozgássérült Táborban összekovácsolódott dél-dunántúli csapat a „72 óra kompromisszumok nélkül” akció keretein belül Pécsett vendégül látta a mozgássérült és az önkéntes fiatalokat. A fiatalok a pécsi Csilla Gondviselés Házában szálltak meg. A közös bográcsozás után, amit közösen készítettek el, beszélgettek, játszottak, majd egy kis zenés estét tartottak, ahol mindenki táncra perdült. Másnap a közös reggeli után energiával feltöltve vettek búcsút egymástól. Megint sikerült sok-sok örömteli pillanatot szerezni, ezáltal boldog arcokat látni.

 

Felcsút
"Frenetikus őszi délután” így értékelték a felcsúti Letenyei Lajos Szakközépiskola diákjai a közös munkát. Az 9. és 10. évfolyamos 20 fiatal őszi utcai dekorációt készített. Lelkesen pakolgatták a szénabálákat, a dísztököket, kötözték a paprikákat, a szőlőt, a kukoricacsöveket és "kellő komolysággal" állították be a termések közepére a magyar ruhába öltöztettet, részletesen kidolgozott, élethű legény- és leánybábut, amelyet a község egyik lakója készített nagy gondossággal.

A lakosság is részt vett a falu szépítésében. A munka végeztével a diákok igazgatóhelyettesükkel és a máltai önkéntesekkel a falukemencében kürtőskalácsot és süteményt sütöttek és mindenki élvezettel fogyasztotta. Nevetésük a falu másik felébe is elhallatszott. A fiatalok azzal búcsúztak, hogy "a következőre is jövünk”.Másnap a raktár takarítása is derűsen folyt, a fiatalok szívesen segítettek és megígérték, hogy az Adventi vásáron segíteni fognak a szeretet-vendéglátás lebonyolításában. „Úgy éreztük magunkat, mintha egy nagy családban lennénk.”

Devecser
Pénteken délután a Máltai Szakiskola 16 kilencedik évfolyamos diákja a devecseri kastélyparkban lévő játszótéren összeszedte a szemetet, majd összegereblyézte a lehullott leveleket. Ezután a Biztos Kezdet Gyerekházban a fiúk rendbe tették az udvart (összeszedték a diót, összegereblyézték a lehullott leveleket, lenyírták a füvet, illetve felásták a hinta alatti ütéscsillapító homokot). A lányok segítettek a Gyerekházat kitakarítani (függönymosás, ablaktisztítás, játékok és bútorok fertőtlenítő lemosása, porszívózás, felmosás). Közben megismerkedtek a Gyerekház tevékenységével is. A munkák befejeztével uzsonnára látták vendégül a máltai önkéntesek a fiatalokat, szendviccsel, teával, keksszel kínálták őket.

Somlószőlős
Szombaton reggel 5 fő 9. és 10. évfolyamos lány jelent meg a megbeszélt időpontban Somlószőlősön, az ottani Biztos Kezdet Gyerekháznál. „Miután megbeszéltük a feladatot, és megterveztük a munka menetét, a lányok nekiálltak a munkának. Hamar felkerültek a falakra a ceruzás rajzok, amelyek aztán néhány órán belül gyönyörű színes képekké változtak. A munka jó hangulatban zajlott, a lányok nagyon komolyan vették a feladatukat, aminek fantasztikus eredménye lett. Még számunkra, segítő felnőttek számára is, hiszen magunk sem gondoltuk, hogy öt fiatal művészpalánta ilyen nagyszerű dolgot tud véghezvinni nem egészen 8 óra alatt! Hosszú ideig kísér majd minket és a lányokat is ez az élmény! Természetesen gondoskodtunk a fiatalok étkeztetéséről (pizzát és palacsintát sütöttünk nekik ebédre) és hazaszállításáról. Ma reggel mind a gyerekházban dolgozó kollégák, mind pedig a házat felkereső édesanyák és kisgyermekek is nagyon meglepődtek a gyönyörű festmények láttán. Nagy örömet okoztak a lányok nekik is a munkájukkal!”

Debrecen

2013. október 12-én délelőtt rövid ismerkedés és feladatismertetés utána a fiatalok szerszámot választották, kiválasztották milyen feladatot szeretnének végezni: ásás, gereblyézés, kapálás, sepregetés. „Délben pizzat ettünk, majd közös teafőzéshez volt kedvük a csapattagoknak. A munka után még beszélgettünk, majd elköszöntünk egymástól”. Néhány elhangzott megjegyzés:
„Jól éreztük magunkat…” „Nem volt megerőltető a munka, de jól esett…” „Szebbé tettük a gyerekek környezetét, hogy tudjanak a maguk dolgaival foglalkozni…” „Elértük a kitűzött célt…”


Tatabánya
Szombaton a tatai Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari szakközépiskolából 7 diák jelentkezett önkéntes munkára a Máltai játszótéren. A munka közös ebéddel zárult. „Szép napsütéses időben és remek hangulatban töltöttük együtt a szombat délelőttöt”