Legolvasottabbak

Mentőöv program a kilakoltatott családok megsegítésére

Az elmúlt időszakban nagyon sok család vett fel devizahitelt. A forint árfolyamának jelentős gyengülése a havi törlesztő részleteket olyan szintre emelte, hogy azt a családfenntartók sok esetben már nem tudták rendszeresen fizetni. A legsúlyosabb csapás mégis mindig az, amikor a családfő vagy a kenyérkereső szülő elveszti a munkahelyét. Nagyon sokan kerültek ilyen helyzetbe. A hitelek nem fizetésének pedig egyenes következménye az otthon elvesztése.

 

Ezért is indította el 2011. december 6-án a Magyarországi Református Egyház és a Magyar Református Szeretetszolgálat a Mentőöv programot. A program központi eleme lakhatás-támogatási rendszer és életvezetési tanácsadás. Minden, a programban résztvevő család hat hónapra veheti igénybe a segítséget. Ez alatt az idő alatt a család újra tudja szervezni az életét. A családfenntartók új munkahelyet tudnak keresni. A program célja, hogy az újrarendeződött családok a támogatási időszak végére önállóan tudják fizetni a lakhatás költségeit. Ezzel - ugyan nem saját tulajdonban, de - megoldott a családok középtávú lakhatása.

 

A márciusban feloldott kilakoltatási moratórium csak Budapesten 3000 családot érint, országszerte ennek többszörösét.

 

A kilakoltatott családoknak szeretnénk segíteni a „Fogadj örökbe!” programon keresztül legalább egy fél évig. Segítsünk nekik együtt, hogy ebben a feldolgozhatatlan élethelyzetben érezzék, hogy nem maradtak egyedül!

 

A támogatói akció lényege, hogy a támogató jelképesen örökbe fogadhat egy-egy kilakoltatott családot. A támogatás időtartama hat hónap. A támogatás formái: megélhetési támogatás, rezsi hozzájárulás, lakhatási támogatás.


támogatási forma

    támogatás havi összege

      támogatás teljes összege

megélhetési támogatás

    5.000

      30.000

rezsi hozzájárulás

    15.000

      90.000

lakhatási támogatás

    80.000

      480.000

 

Megélhetési támogatás: A havonta minimum 5000 Ft anyagi támogatás, melyet a Magyar Református Szeretetszolgálat tárgyi adomány formájában juttat el a családoknak. A támogatás felső mértékét nem határozzuk meg, hisz mindenki a maga erejéhez képest adhat. A megélhetési támogatásra azért van szükség, mert ebben az átmeneti időszakban nagyon sok családnak a rezsi kifizetése mellett már alig marad élelmiszerekre és tisztálkodási szerekre felhasználható pénze.

Rezsi hozzájárulás: A programban résztvevő családoknak maguknak kell a havi rezsiköltségeket megfizetniük. Azoknál a családoknál, ahol a programban való részvétel költözéssel és ebből adódóan munkahely-változtatással is jár, a rezsi  megfizetése különösen az első hónapokban gondot okoz. A rezsi hozzájárulás ezen a problémán tud segíteni.

Lakhatási támogatás: A programba bevonható családok száma mindig a MENTŐÖV alapban lévő összegtől függ. A lakhatási támogatás vállalása lehetővé teszi egy új család programba történő bevonását.

 

Kapcsolattartás lehetősége az örökbefogadott családdal: Amennyiben a támogató vállalja a hat hónap támogatást, megkapja a család adatlapját, fényképeket és elérhetőségeit. Ezután lehetőség nyílik a személyes kapcsolatfelvételre is. Szeretnénk, hogy új barátságok kötődjenek egy ilyen szomorú esemény után is. A támogató ezután személyesen is támogathatja a károsult családot akár anyagi, akár tárgyi adományok formájában.

 

Amennyiben szeretne egy családot támogatni, kérjük lépjen kapcsolatban alapítványunkkal. Munkatársaink szívesen adnak bővebb információt a program részleteiről és tájékoztatják a támogatás lehetőségeiről.

Támogatói nyilatkozatot letöltheti itt: 

http://www.jobbadni.hu/js/tinymce/plugins/filemanager/files/kampanyokhoz/MO-HUN_tamogato_nyilatkozat.pdf , kérjük, küldje vissza kitöltve elérhetőségeink egyikére!

Online támogatás: http://www.jobbadni.hu/tamogatas

Számlaszám: 10702019-85008898-51100005

 

Bővebb információ és csekket az alábbi elérhetőségeken kérhet.

Magyar Református Szeretetszolgálat Közhasznú Alapítvány

1146 Budapest, Hungária krt. 200.

Tel: +36 1 273 0449

Email: mentoov@reformatus.hu


tagek #család #kilakoltatás #megélhetés #református
0 hozzászólás